Iškrovos diena

Iškrovos dienos labai reikalingos, jei kūno svoris vis didėja ar stengiantis sulieknėti nesikeičia, užkietėję viduriai, jaučiatės išsekusi, pasirodė spuogeliai, kamuoja pilvo pūtimas, vargina raumenų skausmai, liežuvis apsitraukęs apnašomis, rytais sunkiai keliatės, kankina nemiga, bendras nuovargis.

Iškrovos dienos padeda atsikratyti antsvorio ir organizme susikaupusių, nereikalingų apykaitos produktų bei stimuliuoja medžiagų apykaitą, daro teigiamą įtaką ir širdies veiklai. Rekomenduojamos ne dažniau, kaip 1–2 kartus per savaitę. Jei turite kokių sveikatos problemų, geriausia prieš tai pasitarti su specialistu. Iškrovos dienos draudžiamos besilaukiančioms ar maitinančioms krūtimi moterims, ligos metu ar net lengvai negaluojant, sergant cukriniu diabetu ir chroniškomis kepenų ir inkstų ligomis. Po iškrovos dienos, nerekomenduojama organizmo staigiai apkrauti sunkiu maistu (ypatingai prieš miegą).

Tokiomis dienomis valgomas vienos rūšies maistas, vienas produktas arba nevalgoma, tik daug geriama. Skrandis turi turėti darbo. Jei ne maistas, tai natūralios sultys, ne pirktinės pilnos cheminių priedų ir cukraus. Per iškrovos dieną geriausia yra rinktis gerti šviežias apelsinų arba obuolių sultis. Šios padės Jums gerai jaustis, o taip pat ir aprūpins Jūsų organizmą reikiamais vitaminais.

Visas poveikis pasijaučia sekančią dieną – jaučiamas lengvumas, pagerėja savijauta. Po tokios dienos, atsikratoma maždaug nuo 0,5 iki 2 kg svorio, priklausomai nuo to, kiek antsvorio turite ir kokia iškrovos dieną pasirinkote. Vėliau dalis svorio sugrįžta (nesusireguliavus mitybos), o jei iškrovos dieną darysite reguliariai (kas savaitę), kūno svoris po truputį kris ir ne tik dėl to, kad mažiau suvalgoma, bet ir todėl, kad tokios dienos skatina organizmo medžiagų apytakos greitėjimą. Iškrovos dieną, nerekomenduojama užsiimti labai aktyvia veikla. Jei organizmas yra nusilpęs ar tiesiog neturite daug valios, galima reguliariai laikytis iškrovos dienų, kurioms nebūtina, visą dieną nieko nevalgyti. Yra daug produktų, kuriuos tą dieną galima sėkmingai valgyti ir sulaukti norimo efekto, tik juose neturi būti daug riebalų ir tos dienos suvartojamų kalorijų kiekis apie~800 Kcal

Labai svarbu iškrovos dienomis daug gerti, bent pora litrų, kuo daugiau gersite, tuo mažiau alkio jausite, organizmas valysis nuo toksinų, šlakų. Tam labiausiai tinka grynas vanduo bei žolelių arbatos, beabejo be cukraus. Per mažai geriant visos “atliekos”, esančios organizme, sunkiai pasišalins. Žolelių arbatos išties puikus pasirinkimas: Liepžiedžių, medetkų ar petražolių puikiai šalina toksinus, dedešvų, rožių, mėtų, jonažolių ir erškėtuogių gerina medžiagų apykaitą, rozmarinų arbata aktyvina medžiagų apykaitą ir kraujotaką, melisų ar valerijonų arbatos ramina, padeda lengviau užmigti, tinka ir bet kokios kitos, jums patinkančios žolelių arbatos.

Rytui pats geriausias gėrimas, stiklinė šilto vandens su šviežiai spaustom citrinos sultim.

Tokias dienas galima darytis įvairiausias, svarbu, kad jums jos patiktu. Dažniausiai pasirenkamas, tik vienas produktas arba visai nieko nevalgoma, bet nevalgant dažniau nei dieną per savaitę gali sulėtėti organizmo metabolizmas, kaip jau minėjome arba maistas arba sultys, neužmigdykite medžiagų apykaitos nieko nevalgant. Vaisių ir daržovių dienos yra lengviau pakeliamos, kadangi suvalgomas pakankamai nemažas maisto kiekis ir mažiau jaučiamas alkio jausmas, be to skatina angliavandenių apykaitą.

Kitame straipsnyje pateiksime naudingų produktų sąrašą, iš jo bus labai lengva išsirinkti patinkančius produktus, žinant jų poveikį. Siūlome kelis iškrovos dienų variantus:

Daržovių iškrovos diena- Iš 1,5–2 kg šviežių daržovių (morkų, agurkų, salotų lapų- labai tinka icebergo salotos, pomidorų, žalumynų, ridikėlių) paruoškite salotas su šlakeliu saulėgrąžų ar alyvuogių aliejaus ir valgykite visą dieną.Gerkite daug šviežiomis citrinų sultimis pagardinto šilto vandens (jei turite virškinimo problemų, rekomenduojame pasitarti su gydytoju). Per dieną turėtumėte gauti apie 800 kcal.

Vaisių iškrovos diena- 1,5–2 kg šviežių vaisių (obuolių, apelsinų, uogų, slyvų, nektarinų…) padalykite į 5–6 dalis ir skanaukite visą dieną. Kaloringumas priklauso nuo pasirinktų vaisių, todėl venkite tokių kaip bananai ar vynuogės. Gerkite daug vandens.

Pieno produktų diena- 1,5–2 l lieso kefyro arba rūgpienio padalykite į kelias porcijas ir gerkite visą dieną. Kaloringumas apie 500 kcal. Rūgpienio (kefyro) arba pasukų: gerkite po stiklinę 6 kartus per dieną.

Košės diena- 550–700 g vandenyje virtos avižinės ar grikių košės, padalykite į 3–4 porcijas ir valgykite visą dieną.

Grikių diena – visą dieną valgome tik grikius, bet ne daugiau kaip 1,5 kg košės per dieną. Grikiai turtingi baltymais, geležimi ir kitomis naudingomis medžiagomis. Tokios dienos naudingos odai, slopina alergines organizmo reakcijas, be to grikiai labai sotūs.

Daržvių sriubos diena- virkite gryname vandenyje, negardinkite jokiais sultiniais ar sultinių kubeliais. Galite paskaninti žolelių prieskoniais.

Morkų diena – per smulkią tarką sutarkuokite šviežią morką, sumaišykite tai su medumi, pusės citrinos sultimis. Tokias salotas valgykite pusryčiams, pietums ir vakarienei. „Morkų diena”nerekomenduojama dažniau, kaip kartą per mėnesį.