Viskas apie picas, picų receptai ir patarimai

 Ar pažystate ką nors, kas nemėgsta picos? Tai puikus patiekalas vakarėliams, jei ne pati pica , tai jos paplotėliai ar „riestinukai“. Didžiausiems picų gerbėjams, patogu picos papločiams pasidarytą tešlą- užšaldyti, netgi jau iškočiotą suformuotą, tuomet galėsite mėgautis pica greitai ir dažnai. Prekybos centruose galite rasti specialių picos papločių, bet tikros picos tešlos jie neatstos tuo labiau picos pagrindą galėsite gamintis ne tik iš klasikinės mielinės tešlos, bet ir iš bulvių ar varškės. Kad picos krašteliai neliktu sausi, galite juos iškart aptepti aliejumi ir papildomai „apdėlioti“ sūriu arba patepti lydytu sūriu, geriausia rinktis lydytą sūrį su prieskoniais.

Pica nebūtinai turi būti tradicinė,be to ,kad kočiojant tešlą, galima rinktis picos pado storį,  galite ją pagaminti ir perlenktą (prieš šaudami į orkaitę tiesiog perlenkite per pus ir užlenkite kraštelius), taip pat galima pagaminti picos paplotėlių, tai gali būti ta pati pica, tik prieš kepant supjaustyta patogesniais kvadratėliais, picos paplotėlių gaminimui, galima naudoti ir sluoksniuotą tešlą. Picos ruletus, kaip ir perlenktą pica suformuojam prieš dedant į orkaitę, iškočioję picos pagrindą ir pridėję norimų ingredientų susukite visą pagrindą į didelį ruletą, prispauskite, jei gavosi labai ilgas- perpjaukite per pus ir dėkite į orkaitę arba ruletą supjaustykite poros centimetrų riekelėmis ja išdėliokite skardoje ir iškepsite skanius „riestinukus“.

Originalesnių formų, neįprastų picų galeriją rasite ČIA   

Tešlos:

Tradiciška mielinė pica– 250g. miltų, 20g. mielių, po 0,5 šaukštelio cukraus ir druskos, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, šilto vandens,  į tešlą galima įmušti kiaušinį ar pagardinti ją mėgstamais prieskoniais dar prieš kepant.

Miltus suberiam į dubenį, viduryje padarom duobutę į kurią suberiam smulkintas mieles, cukrų, druską, 4 šaukštus šilto vandens. Duobutės turinį lengvai išmaišom ir užverčiam miltais, dubenį apklojam rankšluosčiu ir palaikom viska apie 20 min šiltoj vietoj, kol pakils tešla. Į pakilusią tešlą  supilam apie puse stiklinės vandens, šaukštą aliejaus, tešlą gerai išmaišykite iki vientisos masės., aptepkite aliejumi ir dar pora valandų palikite pakilti, tada jau kočiokite norimus papločius, juos aptepkite aliejumi.

Varškės pica– 250 g. varškės, 2 kiaušiniai, po pusę šaukštelio sodos ir citrinų sulčių, truputi  cukraus ir druskos, apie 300g miltų, 4 šaukštai grietinės, šaukštas aliejaus, galima pagardinti raudonėliais.

Varškę šakute gerai ištrinam su kiaušiniais, suberiam druską, cukrų, raudonėlius ir gerai išmaišom. Sodą užgesinam citrinų sultim, sumaišom su grietine ir įmaišom į varškės masę. Tada po truputį beriam miltus, kai tešla taps tąsi, dedam bent valandai į šaldytuvą paskui iškočiojam norimus papločius arba supilam aliejų ir tolygiai paskirstom į kepimo skardą, patogiausia tai daryti rankom.

 

Bulvių pica- pusę kg. šviežių bulvių, svogūnas, druska, pipirai, picos prieskoniai.

Į nuskustas sutarkuotas bulves dedam smulkintą svogūną, pasūdom, papipirinam ir iškepam picos paplotį.

Ant bulvinio blyno uždedam 2 šaukštus sviesto (griežinėlių), išdeliojam 2pomidorus griežinėliais, apie 50g.kumpio, 50g. fermentinio sūrio tarkuoto, papriką pjaustyta plonytėmis juostelėmis. Prie tokios picos labai tinka grietinės padažas, galima pagardinti rūkolos (gražgargždžių) lapeliais.

Picų gardinimas 

Gaminant picą-patariama eksperimentuoti, bet nekraukite ant picos per daug visko, ingredientų ir padažų gali būti ne daugiau 6. Sumaišius per daug skirtingų ingredientų nepajusite tikrojo picos skonio. Prieš dedant ingredientus , picos paplotį aptepkite alyvuogių aliejumi, kad pica neperdžiūtų.

Dažniausiai naudojami ingredientai– žinoma sūris, visokiausių rūšių. Alyvuogės mėgėjams, aštresnėms picoms žaliosios-aitresnės, kitoms picoms juodosios-švelnesnio skonio. Mėsa- faršas, vytintas kumpis, saliamis, aštrioms picoms aštri jautiena ar su imbierais ir sojų padažu apkepta vištiena, egzotiškoms picoms, virtas kumpis ar vištiena, kalakutiena. Jūros gėrybės- aštuonkojai,  midijos, krevetės, tinka ir rūkytos ar konservuotos gerybės, žuvelės, tunas ančiuviai, tokioms picoms tinka česnakų padažas, tik jo nereikėtų padauginti, kad nepermuštu jūros gerybių skonių. Grybai- be abejo pievagrybiai ir kiti grybai, tinka ir džiovinti ar marinuoti grybukai (pamirkyti, pakepinti su svogūnais). Pomidorai- švieži, saulėje džiovinti, konservuoti, marinuoti ir dar karta švieži.

 

Receptukai

 

Pomidorų padažas picoms– geriausia gaminti patiems, pirktinis padažas permuša tikrąjį picos skonį: Susmulkinkite svogūną, česnaką, nuluptus pomidorus ir apskrudinkite keptuvėje, įberkite pipirų, bazilikų, druskos ir troškinkite pusvalandžiuką, kol išgaruos dalis vandens ir padažas sutirštės.

Graikiškai picai- tiks tradicinė tešla ir 250g riebaus balto sūrio, 4 pomidorai, raudonėliai ir bazilikai, saujelė mocarelos, 3 skilteles česnako susmulkinkite ir sumaišykite su stikline greitinės,  pagal skonį druskos ir pipirų priberkite. Viską tolygiai paskirstykite ant picos papločio ir kepkite apie 20min.

Egzotiškai picai– tinka tradiciška ar varškės picos tešla ant kurios pagal skonį galite paskirstyti paukštieną ananasus, kartais šios picos derinamos su jūros gėrybėmis, krevetėmis, nepamirškime sūrio, picos prieskonių, tinka konservuotos pupelės, kukurūzai.

 

Skanaus,

Jeigu norėtumėte pasidalinti savo receptais, kviečiame rašyti  el.paštu- info@josburtai.lt

Draudžiama josburtai.lt svetainėje paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur, be josburtai.lt administracijos sutikimo. Gavus sutikimą, būtina nurodyti www.josburtai.lt kaip šaltinį.

Komentaras:

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *