Žaliavalgystė

DSC_00531

Žaliavalgystė (anglų k. raw food)- gyvenimo būdas, siekiantis tūkstantmečius, išbandyti tikrai verta ir įdomu.

žaliavalgystė- žalio, termiškai neapdoroto maisto valgymas (nieko kepto ar virto), tačiau netgi nevartojant mėsos, žuvies, pieno produktų ar kiaušinių,  galima lengvai rast daugybę įdomių, žaliavalgiškų patiekalų receptų.  Vaisius, daržoves, sėklas, grūdus, žalumynus,  galima džiovinti, daiginti, spausti, rauginti, mirkyti ir malti bei taip sugalvoti  neįtikėtinų patiekalų, visiškai pakeičiant, net kotletus. Domėjimasis šiuo mitybos būdu efektyviai naudoja laiką, kai kyla noras užkasti prie televizoriaus, geriau gilinti savo žinias, susirasti naują receptą, nustebinti artimuosius išskirtiniu patiekalu, bei pačiam sveikai ir naudingai praskaidrint kasdienybę.

Tapus žaliavalgiu atsiranda puiki proga ištuštinti virtuvę,  nebereikia  keptuvių,  troškintuvų,orkaičių, viryklių ir galybės kitų rakandų. Galima išsiversti su maisto smulkintuve, pravers ir sulčiaspaudė, garų puodas. Tuo labiau, galite sutaupyti renkantis maisto produktus.

Žaliavalgiai renkasi maistą  tokiu pavidalu, koks jis natūraliai yra gamtoje,  toks maistas yra gyvas ir organizmui teikia daugiausiai naudos. Termiškai apdorojant (kepant, verdant, troškinant) žudomos maiste esančios naudingosios medžiagos, mikroelementai. Beje tai, kad  žmogui svarbu valgyti sriubas ar kitą šiltą maistą, nėra pagrįsta. Nors labai sveika rytais gerti šiltą vandenį su citrina. O gaminant, termiškai apdorojant,  pramoniniu būdu užaugintą mėsą ar kiaušinius, netgi nuodinga. Ištyrę tokį maistą, greičiausiai iš tikrųjų aptiktumėte hormonų ar kitokių cheminių medžiagų likučių, netgi antibiotikų (dažniau jų galima aptikti piene).

Norint pereiti prie žaliavalgystės, derėtu tai daryti  po mažu, tuo labiau, jei prieš tai kasdien valgėte keptą mėsą, traškučius ar saldumynus. Staiga  perėjus prie augalinio maisto, organizmą gali ištikti šokas. Pradžiai į savo  valgiaraštį įtraukite vis daugiau vaisių, daržovių, bei po truputi mažinkite gyvūninio maisto, kol jo visai nebesinorės. Palaipsniui organizmas, taip pat ir skonio receptoriai su tokiu valgiaraščiu apsipras  ir priims jį kaip vienintelį tinkamą maistą. Ilgai laikantis žaliavalgystės, prisikirtus cepelinų ar kito riebaus maisto, gali sutrikti virškinimas, jaustis sunkumas.

Nebūtina laikytis visiškos žaliavalgystės. Savo maistą galima paskirstyti procentais, pavyzdžiui, 80 proc. gyvojo maisto ir 20 proc. virto. Aišku, tuos 20 proc. Derėtu susidaryti iš lengvai virškinamo augalinio maisto. Tam puikiai tinka garuose virtos daržovės, žuvis ar virtas kiaušinis.

Tikriausiai jau ne kartą girdėjote galybę istorijų, kai baisiausią diagnozę išgirdę žmonės išsigydydavo,  pakeitę įprastą mitybą žalia. Nenuostabu, juk vietoj to, kad kovoti su netinkamu maistu, organizmas gali kovoti su ligomis. Atkreipkite dėmesį į tai, koki maistą organizmas yra pritaikytas pasisavinti. Žalias maistas, atsižvelgiant į produktą, gali būti apdorotas tik iki 45 laipsnių temperatūros, aukštesnėje temperatūroje žūva visi fermentai. Valgant maistą, apdorotą aukštesnėje temperatūroje, organizme padidėja baltųjų kraujo kūnelių kiekis. Tai vadinama maistine leukocitoze. Leukocitų kiekis, suvalgius to paties, tik termiškai neapdoroto, žalio maisto, išlieka nepakitęs. Suvalgius termiškai apdoroto maisto įsijungia organizmo imuninė sistema. Vadinasi, kūnas reaguoja kaip į pavojų. Anksčiau ar vėliau jis pradeda silpti, atsiranda įvairios ligos.

Svarbu ir tai, kad organizmas, virškindamas suvalgytą maistą, jame esančias maistines medžiagas (baltymus, riebalus, angliavandenius ir t. t.) suskaido. Pavyzdžiui, baltymai suskaidomi į aminorūgštis. O  vaisiuose ir daržovėse aminorūgščių jau yra – tai lyg iš anksto suskaidyti baltymai. Taigi organizmui nereikia papildomai dirbti norint juos pasisavinti, o net ir prisivalgius žalių vaisių ar daržovių, jaučiamas lengvumas ir nestygsta energijos, o kaip jaučiatės po didžiulio kepsnio su keptomis bulvėmis ir riebiu padažu..ar po koldūnų porcijos… Argi ne geriau karšta vasaros diena rinktis arbūzą vietoj ledų?.

Enzimai, medžiagos, būtinos virškinimui ir ląstelių atsinaujinimui. Jų yra ir organizme ir augaliniame maiste. Jei augalinį maistą apdorojame aukštesnėje nei 45 laipsnių temperatūroje, enzimai žūva, taigi virškinant tokį maistą, tenka  išeikvoti savuosius, taip smarkiai pakenkiant  ląstelėms. Tuo tarpu, žalias maistas praturtina organizmą reikiamais mikroelementais, fermentais, suteikia energijos.

Nustebsite, kiek energijos atsiranda maitinantis žaliu maistu.

30 dienų žaliavalgystės eksperimentas, parodė praktišką šio mitybos būdo naudą. Nors tikrai ne veltui rekomenduojama pereiti prie žaliavalgystės  palaipsniui, kad neišgąsdinti organizmo, bet nieko blogo nenutiko vieną dieną, tiesiog išmetus iš valgiaraščio visą netinkam maistą, nepamirškime,kad kiekvienas organizmas skirtingas.  Didžiausi pasiekimai: -12 kg svorio, silpnumas jautėsi tik pirmomis dienomis, kai dar trūko informacijos apie šį mitybos būdą, bet informacijos apie žaliavalgystę internete daugybė. Iš pradžių netgi sunkoka prisirinkti reikiamą kiekį kalorijų maitinantis „žaliai“, tačiau susirinkus pakankamai informacijos, belieka, tik džiaugtis. Odos būklė pasikeitė kardinaliai, taip pat ir skoniai, kvapai, antrą savaitę kiek išgąsdino organizmo valymosi procesas , bet buvo verta. Nustebino tai, kiek energijos atsiranda, jokio nuovargio ar įtampos, visada puiki nuotaika ir lengvumo jausmas.

Norėtumėte pasidalinti savo patirtimi ar užduoti klausimą- visada kviečiame rašyti el.paštu- info@josburtai.lt

Truputis istorijos/filosofijos:

1923 m. vengrų lingvistas, psichologas ir filosofas Edmondas Bordeaux Szekely’is Vatikano archyvuose rado ir išvertė „Esėjų Taikos Evangeliją“. Jos eilutės žmones štai ko moko: „Nežudykite nei žmonių, nei gyvūnų, nei maisto, kurį dedatės į savo burną… Jei sotinsitės gyvuoju maistu, šis jus gaivins, jei žudysite savo maistą, negyvas maistas žudys jus… Gyvenimas kyla iš gyvenimo, o iš mirties visada ateina tik mirtis… Tai, kas žudo jūsų maistą, taip pat žudo ir jūsų sielas… Jūsų kūnai tampa tuo, ką valgote, taip, kaip jūsų sielos tampa tuo, ką galvojate… Todėl nevalgykite to, ką šaltis ir ugnis suniokojo, nes degintas, šaldytas ir suardytas maistas sudegins, sušaldys ir suardys jūsų kūną… Valgykite vaisius ir žoles, kuriuos užaugino ir subrandino gyvybės ugnis…“

josburtai.lt

Komentaras:

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *